Passage

With steady economic growth, higher literacy and increasing skill levels, the number of Indian middle-class families has gone up exponentially. Direct results of the affluence have been changes in dietary patterns and energy consumption levels. People have moved to a higher protein-based diet like milk products, fish and meat, all of which need significantly more water to produce than cereal-based diets. Increasing use of electronic and electric machines/gadgets and motor vehicles needs more and more energy and generation of energy needs water.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2022

Which one of the following statements best reflects the crux of the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect: While the passage mentions a shift from cereal-based diets to higher protein diets, it does not advocate for persuading people to revert to traditional diets. Therefore, this statement does not reflect the crux of the passage.

Option B is incorrect: Although this statement addresses important issues, it does not encapsulate the main concern of the passage regarding the relationship between increased consumption, energy generation, and the need for water management.

Option C is incorrect: This statement is too broad and does not specifically relate to the key points about water consumption and dietary changes presented in the passage.

Option D is correct: This statement aligns with the passage's emphasis on the increasing demand for water due to dietary changes and energy generation. It reflects the core issue presented in the passage, which is the pressure on water resources due to the growing affluence and consumption patterns.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited