Passage

The majority of people who fail to accumulate money sufficient for their needs, are generally, easily influenced by the opinions of others. They permit the newspapers and the gossiping neighbours to do their thinking for them. Opinions are the cheapest commodities on the earth. Everyone has a flock of opinions ready to be wished upon by anyone who will accept them. If you are influenced by opinions when you reach decisions, you will not succeed in any undertaking.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2022

What is the main idea of the passage?

Select an option to attempt

Explanation

The main idea of the passage is that people who allow others’ opinions to influence their decisions are more likely to fail in accumulating money for their needs. The author emphasizes that being guided by others—whether through newspapers, neighbors, or general public opinions—leads to a lack of financial success. Instead, people should think independently to make sound financial decisions.

Option A is correct: captures the main idea most accurately.

Option B is incorrect: The passage is not focused on how much money one should accumulate, but rather on the pitfalls of being influenced by others in decision-making.

Option C is incorrect: Too broad and doesn't reflect the passage, which specifically addresses accepting opinions, not giving them.

Option D is incorrect: Overly generalized, as the passage discusses financial success specifically, not success in all areas of life.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited