Passage

If presents bring less thrill now that we are grown up, perhaps it is because we have too much already, or perhaps it is because we have lost the fullness of the joy of giving and with it the fullness of the joy of receiving. Children's fears are poignant, their miseries are acute, but they do not look too forward nor too far backward. Their joys are clear and complete, because they have not yet learnt always to add 'but' to every proposition. Perhaps we are too cautious, too anxious, too sceptical. Perhaps some of our cares would shrink if we thought less about them and entered with more single-minded enjoyment into the happiness that come our way.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2022

The author of the passage is against

Select an option to attempt

Explanation

Option A is correct: This is correct, as the author implies that overthinking diminishes one's ability to experience joy in the present.

Option B is incorrect: The passage does not discuss a habit of thinking about presents specifically.

Option C is incorrect: While the passage mentions that adults may feel less thrilled by presents, it does not suggest that the author is against this. Rather, the author explores reasons behind it.

Option D is incorrect: The author mentions the joy of giving and receiving but does not indicate opposition to partial joy.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited