Passage

The best universities like Harvard and MIT, despite having the luxury of having some truly excellent teachers on their payroll, are increasingly embracing the flipped classroom format, where students listen to video lectures at home, and spend class time applying their knowledge, solving problems, discussing examples, etc. Professors guide that discussion and fill in wherever necessary, explaining those bits that seem to be eluding the students and throwing in advanced ideas that happen to be topical. These universities have made their video lectures available free for anyone in the world. They are also encouraging colleges and universities all over the world to integrate these online courses into their own pedagogy, picking the pieces that are appropriate for their needs and building a package around them.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2021

Which one of the following statements best reflects the central idea of the passage given above?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect - The passage talks about the luxury of universities that are choosing the online mode of education. However, the passage does not talk about any inferiority of the conventional medium of pedagogy. Hence option A is incorrect.

Option B is incorrect - The passage nowhere talks about the pricing of the education or problem of access to the education hence Option B is incorrect.

Option C is correct - The passage does emphasize restricting much expenditure on infrastructure. It focuses on supplementing the existing education infrastructure and creating a pool of knowledge along with other universities. Hence Option C is correct.

Option D is incorrect- The passage does not specify public or private, universities or coaching institutions. It only focuses on the betterment of the education system with an online medium of pedagogy.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited