Passage

Most people would agree that telling deliberate lies is wrong, except perhaps in certain special situations where more harm will be done by telling the truth. Even the most truthful people probably tell a good many more lies that might be regarded as semantic lies; their use of words contains some measure of falsehood, more or less deliberate.
QUESTION

CSAT

Easy

Reasoning

Prelims 2021

Which one of the following habits is found more often in good people?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is correct - The passage talks about people telling lies to reduce the harm from telling the truth. That's why all people mix truth with false. However, it cannot be said in terms of good people habits.

Option B is incorrect - The passage specifically highlights in the last line "their use of falsehood, more or less deliberate". Good people use lies more or less deliberately to reduce the harm from the truth. Hence it’s their habit of intentionally mixing the truth with false. Hence this option is correct.

Option C is incorrect - The passage does not argue for falsification of facts. It merely focuses on the inclusion of lies in truth occasionally.

Option D is incorrect - The passage does not argue for concealing the truth. The phrase “measure of falsehood” reflects that concealing truth will only be to some extent rather than complete concealment of truth.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited