Passage

When an international team of pumped a carbon dioxide and water mix into underground basalt rocks, basic chemistry took over. The acidic mixture dissolved rocks' calcium and magnesium and formed limestone Basically carbon dioxide is converted into stone, exclaimed the scientists.
QUESTION

CSAT

Medium

Comprehension

Prelims 2024

Which one of the following statements best reflects the most logical, rational and practical suggestion implied by the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect: The passage does not suggest that this method is used to produce limestone for commercial building purposes.

Option B is correct: The method described in the passage is a form of carbon sequestration, where carbon dioxide is captured and turned into solid stone, preventing its release into the atmosphere.

Option C is incorrect: While calcium and magnesium are dissolved from the basalt, the purpose described in the passage is not to make these minerals available for extraction but rather to convert carbon dioxide into a stable form (limestone).

Option D is incorrect: The passage does not focus on creating rock-dissolving acid, but rather on a chemical process that uses an acid mixture for carbon sequestration.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited