Passage

Now-a-days there is a growing trend to use interconnected home devices. As consumers increasingly network their homes, the connected home device manufacturers and service providers will seek to overcome "thin profit margins by gathering more of our personal data-with or without our agreement - turning the home into a corporate storefront". Corporate marketers will have powerful incentives to observe consumer behaviour to understand the buying needs and preferences of the device owners.
QUESTION

CSAT

Medium

Comprehension

Prelims 2024

Which one of the following statements best reflects the most logical, rational and practical message implied by the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect: The passage does not discuss capital expenditure in the manufacturing sector.

Option B is incorrect: While understanding consumer behavior may aid commerce and trade, the passage does not focus on economic development. Instead, it emphasizes privacy concerns.

Option C is incorrect: Although interconnected devices may improve comfort and quality of life, this is not the central focus of the passage. The passage warns about privacy and security risks instead.

Option D is correct: The passage explicitly mentions privacy risks and the potential for interconnected devices to turn homes into corporate storefronts. This reflects the logical and practical message implied.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited