Passage

A global analysis of nitrogen use efficiency-measure of the amount of nitrogen a plant takes in to grow versus what is left behind as pollution-says that using too much fertilizers will lead to increased pollution of waterways and the air. Currently, the global average for nitrogen use efficiency is approximately 0.4, meaning 40 per cent of the total nitrogen added to cropland goes into the harvested crop while 60 per cent is lost to the environment, says a study. More than half of the world's population is nourished by food grown with fertilizers containing synthetic nitrogen, which is needed to produce high crop yields. Plants take the nitrogen they need to grow, and the excess is left in the ground, water and air. This results in significant emissions of nitrous oxide, a potent greenhouse and ozone depleting gas, and other forms of nitrogen pollution, including eutrophication of lakes and rivers and contamination of river water.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2023

Which one of the following statements best reflects the most logical, rational and crucial message implied by the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is correct: The lines "Currently, the global average for nitrogen use efficiency is approximately 0.4, meaning 40 per cent of the total nitrogen added to cropland goes into the harvested crop while 60 per cent is lost to the environment, says a study....Plants take the nitrogen they need to grow, and the excess is left in the ground, water and air.” and “This results in significant emissions of nitrous oxide...and other forms of nitrogen pollution, contamination of river water.” highlight the need of nitrogen for plant growth and the result of unused nitrogen on water and air. Thus, improving the nitrogen use efficiency can not only lead to better production but also to reduced pollution.

Option B is incorrect: While the passage mentions, “more than half of the world's population is nourished by food grown with fertilizers containing synthetic nitrogen”, it does not state that the production of synthetic nitrogen fertilizers cannot be stopped.

Option C is incorrect: The question is asking us to identify the most logical, rational and crucial message implied by the passage, rather than an inference or solution. The passage only talks about nitrogen use efficiency and the impact of excess nitrogen on the environment. It does not go beyond this to suggest that we must identify and cultivate crops that require excess nitrogen.

Option D is incorrect: These alternatives may have their merits, but the passage only highlights the environmental consequences of excessive nitrogen use and pollution caused by synthetic nitrogen fertilizers. It does not explicitly advocate replacing conventional agriculture using synthetic fertilizers with specific alternatives such as agroforestry, agroecosystems, and organic farming.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited