Passage

In India, a majority of farmers are marginal and small, less educated and possess low adaptive capabilities to climate change, perhaps because of credit and other constraints. So, one cannot expect autonomous adaptation to climate change. Even if it was possible, it would not be sufficient to offset losses from climate change. To deal with this, adaptation to climate change is paramount, alongside a fast mitigation response. Another solution is to have a planned or policy-driven adaptation, which would require the government to come up with policy recommendations. Perception is a necessary pre-requisite for adaptation. Whether farmers are adapting agricultural practices to climate change depends on whether they perceive it or not. However, this is not always enough for adaptation. It is important how a farmer perceives the risks associated with climate change.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2023

Which one of the following statements best reflects the most logical and rational message conveyed by the author of the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect: While the passage suggests that government involvement could be beneficial, it does not state outright that these are exclusively the government's responsibilities. The farmers' perception and adaptation practices are also considered important.

Option B is incorrect: The passage doesn't provide information regarding climate change causing changes in government policies specifically about land use patterns. The author's focus is on the adaptation to climate change and potential policy intervention to support that adaptation.

Option C is correct: This option aligns well with the passage. The author discusses that the farmers' perception of the risks associated with climate change is important for adaptation. However, the author also states that perception alone is not enough for adaptation.

However, it's worth noting that the author emphasizes that perception alone is not sufficient for adaptation and suggests that there may be a need for planned or policy-driven adaptation strategies by the government.

Option D is incorrect: The passage does not state that mitigation is not possible. It talks about the necessity of adaptation alongside a fast mitigation response. Hence, this Option does not correctly reflect the author's message.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited