Passage

Sourcing food from non-agricultural lands (uncultivated systems such as forests, wetlands, pastures, etc) in addition to agricultural lands enables a systemic approach to food consumption. It allows rural and tribal communities to sustain themselves for the whole year and steer clear of natural disasters and season-inducted shortfalls of agricultural food. Since the productivity of trees is often more resilient to adverse weather conditions than annual crops, forest foods often provide a safety net during periods of food shortages caused by crop failure; forest foods also make important contributions during seasonal crop production gaps.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2023

Which one of the following statements best reflects the most logical and rational massage conveyed by the author of the passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect: The passage talks about the significance of food from non-agricultural lands such as forests, peatlands, etc., in terms of ensuring food security during food shortages and production gaps and complementing the agricultural system. But it does not recommend replacing other trees with food-yielding trees.

Option B is incorrect: Although the passage highlights the resilience of forest foods through the lines “Since the productivity of trees is often more resilient to adverse weather conditions.....forest food provides safety net… ”, it does not mention that conventional agriculture on its own can not ensure food safety.

Option C is incorrect: The line “It allows rural and tribal communities to sustain themselves for the whole year and steer clear of natural disasters and season-induced shortfalls of agriculture food” indicates the vulnerability of the rural and tribal communities. However, the passage nowhere mentions the conversion of wastelands and degraded areas to develop forests and help the poor.

Option D is correct: The tribal and rural communities are vulnerable to food shortages due to crop failures and during seasonal production gaps as seen in the line “..forest food provides a safety net during periods of food shortages caused by crop failures; forest foods also make important contributions during seasonal crop production gaps.” The development of agroecosystems along with conventional agriculture would reduce the vulnerability of these communities and ensure their food security.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited