Passage

One of the biggest ironies around water is that a comes from rivers and other wetlands. Yet it is seen as divorced from them. While water is used as a resource, public policy does not always grasp that it is a part of the natural ecosystem. Efforts at engineering water systems are thus effort at augmenting water supply rather than strengthening the capacities of ecological systems.
QUESTION

CSAT

Medium

Comprehension

Prelims 2020

Which one of the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect. The passage does not refer to or imply the Ramsar Convention in any way.

Option B is incorrect. The passage suggests the opposite of what is stated in Option B. Instead of focusing on modernizing and augmenting the water system (i.e., increasing water supply), policies should prioritize strengthening the capacity of ecological systems, which are the sources of water. The passage criticizes current public policies for doing the opposite.

Option C is correct. The first statement of the passage notes that "One of the biggest ironies around water is that it comes from rivers and other wetlands. Yet it is seen as divorced from them. While water is used as a resource, public policy does not always grasp that it is a part of the natural ecosystem." Thus, the statement in Option C, which calls for wetlands to be reinforced as more than just open sources of water, is logically supported by the passage.

Option D is incorrect. While the statement in Option D may be true in its own right, it is not relevant to the passage. The author does not mention or suggest such a measure, and the statement is narrow in scope compared to the broader perspective presented in the passage.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited