Passage

It is no longer enough for us to talk about providing for universal access to education. Making available schooling facilities is an essential prerequisite, but is insufficient to ensure that all children attend school and participate in the learning process. The school may be there, but children may not attend or they may drop out after a few months. Through school and social mapping, we must address the entire gamut of social, economic, cultural and indeed linguistic and pedagogic issues, factors that prevent children from weaker sections and disadvantaged groups, as also girls, from regularly attending and complementing elementary education. The focus must be on the poorest and most vulnerable since these groups are the most disempowered and at the greatest risk of violation or denial of their right to education. The right to education goes beyond free and compulsory education to include quality education for all. Quality is an integral part of the right to education. If the education process lacks quality, children are being denied their rights. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act lays down that the curriculum should provide for learning through activities, exploration and discovery. This places an obligation on us to change our perception of children as passive receivers of knowledge and to move beyond the convention of using textbooks as the basis of examinations.The teaching-learning process must become stress-free; and a massive program for curricular reform should be initiated to provide for a child-friendly learning system, that is more relevant and empowering. Teacher accountability systems and processes must ensure that children are learning and that their right to learn in a child-friendly environment is not violated. Testing and assessment systems must be reexamined and redesigned to ensure that these do not force children to struggle between school and tuition centres, and bypass childhood.
QUESTION

CSAT

Hard

Comprehension

Prelims 2018

What is the essential message in this passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect. While it presents a factual statement, it doesn't address the core message of the passage.

Option B is incorrect. This statement, although factual, does not capture the central theme or message.

Option C is correct. It effectively reflects the primary idea of the passage, which is the significance of Quality Education.

Option D is incorrect. This option doesn't address the main theme of the passage.

Other Questions from this Passage

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited