Passage

The medium-term challenge for Indian manufacturing is to move from lower to higher tech sectors, from lower to higher value-added sectors, and from lower to higher productivity sectors. medium-tech industries are primarily capital-intensive and resource-processing; and high-tech industries are mainly capital and technology-intensive. In order to push the share of manufacturing in overall GDP to the projected 25 per cent, Indian manufacturing needs to capture the global market in sectors showing a rising trend in demand. These sectors are largely high-technology and capital-intensive.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2017

Which among the following is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is not correct. Because the passage specifically highlights that Indian manufacturing needs to move from lower to higher-tech, higher-value-added, and higher-productivity sectors. It does not claim that India’s GDP already displays high value-added and high productivity in medium-tech and resource-processing industries.

Option B is not correct. Because the passage suggests that India needs to capture global markets in high-tech and capital-intensive sectors, indicating that promoting such industries is part of the strategy to boost manufacturing and GDP. It does not claim that such promotion is impossible.

Option C is correct.Because the passage implies that in order to achieve the desired shift to higher-tech, higher-value-added, and higher-productivity sectors, India should focus on increasing investments in R&D, technology upgradation, and skill development.

Option D is not correct. Because the passage suggests that in order to increase the share of manufacturing in GDP, India needs to capture global markets in sectors with rising demand, implying that India has not yet achieved this goal.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited