Passage

What climate change will undeniably do is cause or amplify events that hasten the reduction of resources. Competition over these diminishing resources would ensue in the form of political or even violent conflict. Resource-based conflicts have rarely been overt and are thus difficult to isolate. Instead, they take on veneers that appear more politically palatable. Conflicts over resources like water are often cloaked in the guise of identity or ideology.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2017

What does the above passage imply?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect. This is not directly inferred from the passage. The passage suggests that resource-based conflicts are difficult to isolate and often appear under political veneers, but it does not say they are always politically motivated.

Option B is incorrect. The passage does not state that there are no political solutions. It talks about how resource-based conflicts are often disguised under political issues, but it does not negate the possibility of political solutions.

Option C is correct. This is directly supported by the passage. The passage mentions how climate change causes or amplifies events that reduce resources, leading to competition and potentially violent conflict, implying environmental issues are a contributing factor to resource stresses and political conflict.

Option D is incorrect. The passage does not say that such conflicts cannot be resolved. It only explains that conflicts over resources often disguise themselves as identity or ideology conflicts, but it does not make any definitive claim about their resolution.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited