Passage

In a free country, the man who reaches the position of leader is usually one of outstanding character and ability. Moreover, it is usually possible to foresee that he will reach such a position, since early in life one can see his qualities of character. But this is not always true in the case of a dictator; often he reaches his position of power through chance, very often through the unhappy state of his country.
QUESTION

CSAT

Easy

Comprehension

Prelims 2017

The passage seems to suggest that

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect. The passage states that it is possible for others to foresee the rise of a leader early in life due to his qualities, but it does not suggest that the leader himself foresees his future position.

Option B is incorrect. The passage implies that in a free country, leaders are chosen based on character and ability, but it does not claim that leaders are only chosen by free countries. Dictators can also emerge in other circumstances.

Option C is incorrect. The passage does not discuss the responsibilities of a leader or their role in addressing despair. It focuses on how leaders and dictators emerge.

Option D is correct. The passage mentions that a dictator often comes to power due to the "unhappy state of his country," which aligns with the idea that despair can sometimes lead to dictatorship.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited