Passage

The practice of dieting has become an epidemic; everyone is looking out for a way to attain that perfect body. We are all different with respect to our ethnicity, genetics, family history, gender, age, physical and mental and spiritual health status, lifestyles and preferences. Thereby we also differ in what foods we tolerate or are sensitive to. So we really cannot reduce so many complexities into one diet or diet book. This explains the failure of diets across the world in curbing obesity. Unless the reasons for weight gain are well understood and addressed and unless habits are changed permanently, no diet is likely to succeed.
QUESTION

CSAT

Medium

Comprehension

Prelims 2018

What is the most logical and rational inference that can be made from the above passage?

Select an option to attempt

Explanation

Option A is incorrect. The passage talks about the dieting practice becoming an epidemic, but it doesn't state that obesity itself is an epidemic. It focuses on the failure of dieting practices in curbing obesity.

Option B is incorrect. While the passage mentions that people are looking for ways to attain the perfect body, it does not specifically indicate that people are "obsessed" with it. The focus is more on how one-size-fits-all diets fail because people have different health statuses, lifestyles, and preferences.

Option C is incorrect. The passage does not label obesity as incurable; it mentions that dieting is not the solution unless habits are permanently changed.

Option D is correct. The passage clearly explains that there is no universal diet that works for everyone due to individual differences in health, lifestyle, and genetics. Therefore, there is no single solution for obesity.

Trusted by 2L aspirants

Practice UPSC Prelims PYQs Smarter

Practice Now
  • Track accuracy & weak areas
  • See past trends & repeated themes
Start Practicing Now

Crack UPSC with your
Personal AI Mentor

An AI-powered ecosystem to learn, practice, and evaluate with discipline

SuperKalam is your personal mentor for UPSC preparation, guiding you at every step of the exam journey.

Download the App

Get it on Google PlayDownload on the App Store
Follow us

ⓒ Snapstack Technologies Private Limited